вторник, 2 января 2018 г.

НАУКОВО-ПРАКТИЧНА УЧНІВСЬКА КОНФЕРЕНЦІЯ ДО ДНЯ ВИЗВОЛЕННЯ МІСТА ВІД НАЦИСТІВ



 26 жовтня 2017 р. в Кам`янській гімназії № 39 була проведена науково-практична учнівська конференція «Повсякденне життя мешканців Кам`янського в умовах окупації часів Другої світової війни», присвячена 73 річниці визволення Кам`янського від нацистських загарбників. Конференція була підготовлена членами лабораторії юних дослідників Наукового товариства «Еврика». На науковий форум були запрошені учні 10-11 класів, класні керівники та вчителі гуманітарних дисциплін гімназії. 

Друга світова війна – найтрагічніша подія ХХ ст. Свій негативний слід вона залишила й на території нашого міста. Щодо подій Другої світової війни, то навколо неї існує безліч міфів, перебільшень і стереотипів. Особливо це стосується питання територій, що перебували під окупацією. 
Деякі трагічні сторінки Другої світової та німецько-радянської воєн у повоєнний час під тиском політичної кон`юктури вчені обходили. Тому й не дивно, що сьогодні постає потреба ще раз проаналізувати ті часи, розповісти про замовчуване, розставити нові акценти.
Юні науковці гімназії поставили перед собою завдання: з’ясувати, як насправді розвивалися події того страшного лихоліття у нашому місті, як пережили війну пересічні мешканці Кам`янського, з позицій сучасності довести той факт, що скільки б не змінилося поколінь на землі, вони мають знати, що таке фашизм. З великим інтересом присутні слухали пошукові дослідження гімназистів на теми: «Початок окупації. Евакуація й мобілізація у місті» ( доповідач Пучков Данило), «Нацистський «новий порядок» у Кам`янському. Трагедія Голокосту у Кам`янському»( доповідачі Кіційова Поліна, Бочка Олександра), «Течії Руху Опору у Кам`янському» (доповідачі Кошуренко Катерина, Картьожнікова Марія) , «Громадсько-культурне життя в окупованому місті» (доповідачі Зікрач Ганна, Тенігіна Радмила», «75 років перемоги футболістів «Сокола» над «Люфтваффе» (доповідач Євтушенко Артур) «Визволення міста. Людські й матеріальні втрати Кам`янського в період нацистської окупації» (доповідачі Бабенко Максим, Черненко Данило). 
Вчитель історії, керівник кафедри суспільно-гуманітарного циклу гімназії Пономарьова Н.В. зазначила, що в сучасному українському суспільстві утворилися два погляди на події Другої світової війни. І в кожної групи людей - своя правда. Було звернуто увагу на те, що, окрім офіційної писаної історії війни, існує ще історія війни кожної людини, яка пережила її. З їхніх маленьких історій і складається грандіозна й різнобарвна картина Другої світової війни. 
На науковій конференції було пропоновано усім гімназистам узяти участь у започаткованому Історичному проекті «1939-1945: Неписана історія. Розкажіть, як ваша родина пережила Другу світову». Усі історії родин гімназистів, які пережили війну, будуть опубліковані у шкільній газеті «Гроно». 

Проведена учнівська конференція «Повсякденне життя мешканців Кам`янського в умовах окупації часів Другої світової війни(1941-1943 рр.)» стала важливим науковим заходом та соціально значущою подією для гімназії, вона сприятиме увічненню безсмертного подвигу народу у німецько-радянській війні 1941–1945 років, збереженню історичної пам`яті про події війни, об’єктивному вивченню історичних подій минулого нашого міста.
Дорогою ціною заплатив наш народ за участь у найстрашнішій за всю історію війни 1941-1945 рр. Хочеться зібрати всі квіти землі і покласти їх до ніг ветеранів і подякувати за той подвиг, який дав надію на світле життя і мирне майбутнє. Можна по-різному ставитися до подій Великої Вітчизняної війни, по-різному її називати, але хіба можна забути про тих воїнів, хто віддав своє життя заради щастя інших? Пам`ять людська повинна жити і лишати прийдешнім поколінням ці героїчні сторінки історії.