пятница, 21 августа 2020 г.

У КАМ'ЯНСЬКІЙ ГІМНАЗІЇ № 39 ВІДЗНАЧИЛИ ДЕНЬ ВИЗВОЛЕННЯ МІСТА

Щороку 25 жовтня ми відзначаємо День визволення нашого рідного міста. Для нас – це особливий день, адже водночас ми не тільки святкуємо, а й вшановуємо пам'ять тих, хто віддав своє життя задля визволення Кам'янського.
У рамках відзначення 75-ї річниці визволення міста й 74-ї річниці вигнання нацистських окупантів із України протягом тижня у Кам’янській гімназії № 39 відбувались інформаційно-просвітницькі заходи, години патріота, спрямовані на вшанування пам’яті героїв-визволителів Кам’янського й України, виховання в учнів патріотичних почуттів, гордості до історичного минулого своєї держави.
В актовій залі була проведена історико-патріотична година шани «Роками пам’яті не стерти», її підготували активісти шкільного євроклубу "Європейська єдність" (керівник євроклубу Пономарьова Н.В.) Годину шани відкрила директор гімназії № 39 Сніжана Леонідівна Занєгіна, вона акцентувала на тому, що Перемога стала можливою завдяки героїзму, мужності та відданості українського народу. Під час заходу учні 5-7 класів дізналися про героїчну оборону нашого міста, період встановлення німцями «нового порядку» у Кам’янському, Рух спротиву, який діяв у місті. Також учні гімназії переглянули історичний документальний фільм «Битва за Дніпро», отримали інформацію про людські й матеріальні втрати, які понесла Україна під час Другої світової війни. Захід завершився вшануванням загиблих хвилиною мовчання.
У страшні роки війни разом з дорослими взялися за зброю й діти, щоб захистити Батьківщину від ненависного ворога. Хлопчики та дівчатка йшли на фронт у військові частини, ставали синами та донями полків. Вони були розвідниками і зв'язківцями, сестрами милосердя й підривниками. Члени гуртка «Юні музеєзнавці» (керівник Юрченко Т.В.) провели для учнів 5-А, 5-Б, 7-Б класів у Галереї Бойової Слави, яка присвячена подіям України у Другій світовій війні, екскурсію «Тривожна юність». Під час екскурсії учні дізналися про подвиг юних героїв -дніпродзержинців Юрія Волкова, Толю Куца, Володю Дундука та Женю Закрутова. Із захопленням гімназисти слухали розповідь екскурсоводів про те, як діти ставали підпільниками й солдатами, щоб помститися ворогові за смерть батьків та братів, за спалені домівки, за всі нелюдські злочини фашистів. Вони гинули в боях, їх катували гітлерівці, але юні герої не здавалися.
Національно-патріотичне виховання сьогодні – справа, що за своїм значенням є пріоритетним завданням гімназії. А Педагогічний музей гімназії дуже цьому сприяє, він є осередком освіти і патріотичного виховання гімназистів. Наразі в Педагогічному музеї готується зустріч з відомим краєзнавцем, істориком, ветераном праці Ніною Олександрівною Циганок, яка буде презентувати свою другу книгу «Війна очима дітей війни».
У віках залишиться великий подвиг народу, який зупинив чорну примару фашизму. І кожна людина на Землі має сказати «ні» війні. Бо великий подвиг дістається великою кров'ю. Вічна пам'ять вершителям великого подвигу, нашим дідам і прадідам!