среда, 26 августа 2020 г.

Євроклуб "Європейська єдність" вдруге виграв Всеукраїнський конкурс проєктів від ЄС

    По всій Україні сьогодні активно розвиваються Мережі ЄС — це експерти Team Europe, учасники European Union Visitors Programme та Erasmus, випускники Коледжу Європи та EU Study Days, координатори Інформаційних центрів ЄС, активісти євроклубів, Молоді європейські посли тощо. Ще у 90-х роках у закладах освіти почали створюватися й створюються зараз євроклуби – об’єднання шкільної та студентської молоді, які є найпоширенішою формою позакласної роботи в галузі європейської освіти. 
   Уже втретє Представництво ЄС в Україні оголошує Всеукраїнський конкурс проєктів для євроклубів. Тематично усі проєкти спрямовані на популяризацію європейських цінностей та висвітлення теми “Прямуючи до ЄС, змінюємо Україну”. Загалом на конкурс подалися 52 проєкти від євроклубів з різних регіонів України.
      Учасникам пропонувалося розкрити наступні підтеми: захист навколишнього середовища у моєму місті громаді; як розвиток фінансової, економічної, IT грамотності наблизить нас до Європейського Союзу; найкращі практики самоорганізації населення та розвитку громади.
     Втілення проєктів передбачає тренінги та обмін досвідом між різними євроклубами: живі та онлайн-тренінги, скайп-зустрічі, інтелектуальні ігри, конкурси, соціальні акції у різних містах, музичні конкурси, дослідження питань євроінтеграції у своєму місті/регіоні; створення інтернет-карти об'єктів європейської історичної та культурної спадщини на Google карті тощо.
    Другий рік поспіль цей конкурс виграє наш гімназійний євроклуб “Європейська єдність”. 1 вересня ми починаємо реалізацію проєкту "ЄвроCаmp "Потяг дружби". Наш «потяг дружби» об’єднає Дніпропетровщину, Полтавщину та Харківщину, покаже, що ми дружні, що ми європейці. І не важливо, в якому місті чи містечку ми живемо. Усіх нас єднає одне – любов до країни та європейське майбутнє. А для того, щоб зустрічі були цікавими та корисними, ми пропонуємо новий формат – єврокемп. Наші партнери: Євроклуб "Євромікс" Харківська СШ № 91 та Євроклуб "Dream Team" Плосківської ЗОШ І-ІІІ ст. Полтавської області.
    Проєкт спрямований на розвиток руху активних євроклубів різних областей, обмін досвідом та координацію їх діяльності й сприятиме продукуванню нових ідей, впровадженню їх серед учнівської молоді. На основі узагальнювального досвіду кращих практик євроклубівського руху буде створено посібник активних форм роботи для євроклубів «Крокуємо до Європи разом». Наш проєкт отримав консультаційно-інформаційну підтримку,  мінігрант на   організаційні витрати, а також сувенірну продукцію від Представництва ЄС в Україні для активних учасників.
    Переможці Всеукраїнського конкурсу проєктів євроклубів-2020 року також отримають запрошення на дводенний Форум мереж ЄС, якій відбудеться  у листопаді 2020 року.
 
Пономарьова Наталія Вячеславівна,
координатор євроклубу “Європейська єдність”
Кам’янської гімназії № 39